Personlig levering Gratis levering fra kr 400 Alle priser er inkl. pant
Næste levering
  • Sjælland/Fyn24/8
  • Jylland23/8
Ring til Ølhandleren: Tlf. 29242433

Stout- og porter øl

Også kaldet for "sort øl". Disse øl indeholder ofte store mængder mørke malte og andre "krydderier", der giver mulighed for nogle helt fantastiske smagsoplevelser. Hvis man så siger specialøl og porter eller stout i samme sætning, så giver det bryggeren rig mulighed for at eksperimentere og teste grænser.

Er man ikke fortrolig med meget kraftig sort øl, så kan nogle af disse måske virke lidt overvældende. Men hvis du har tålmodighed til at vænne dine smagsløg til denne type øl, så ligger der mange gode øloplevelser og venter.

Læs mere i bunden af siden

Vi har desværre ingen produkter der matcher dine kriterier

Hvad er forskellen på porter og Stout?

Som med mange andre ting inden for øl, er der en hvis mængde ellastik i de forskellige definitioner, eller måske burde de i stedet kaldes retningslinjer. Langt hen af vejen er der flere ligheder mellem stouts og porters end der er forskelle. De er begge sorte (eller i hvert fald meget mørke), smagsnoter som kaffe, mørk chokolade, lakrids og brændt bitterhed i større eller mindre grad vil være til stede.

Hvad er en Porter?

Den oprindelige porter der også har givet den sit navn må være London Porteren. En "Porter" var en havnearbejder i Londons havne tilbage i 17- og 1800-hudredetallet. Disse hårdtarbejdende mænd skulle have stærk og kraftig øl til at stå imod med i løbet af dagen.

De mørke malte der blev brugt, gav øllet farve og en mere elle mindre brændt smag. Denne farve og smag blev udviklet under tørringen, der skete ved relativt høje temperaturer, der fra starten af 1800-hurdretallet blev inspireret af kafferistningen.

Denne oprindelige porter lå på mellem 6 og 7 procent alkohol. I dag er vil de fleste øl med betegnelsen porter, have en lavere alkoholstyrke end stouts, de liger typisk på mellem 4 og 8 procent.

Hvad er en Stout?

Navnet Stout der fra engelsk har flere betydninger en en person som fx kraftig (af bygning), modig og beslutsom.

Men disse tillægsord i tankerne, giver det også en ide om hvad der kan forventes af en øl med dette navn. I ældre tid ville en brygmester ofte give navnet Stout til hans stærkeste Porter. Samme tendens er tydelig den dag i dag, hvor stouts ofte ligger i den høje ende af skalaen mht alkoholindhold, hvor betegnelsen bruges om sorte øl med en alkoholprocent på mellem 6 og 12 (eller endnu højere).

En anden forskel er at der i en Stout ofte, ud over mørke malte, også bruges mørkt ristet umaltet byg. Denne ristede byg bidrager med en mere skarp og til tider næsten syrlig smag.

Men kort sagt er en stout en særlig stærk porter.

I sidste ende er det dog uden den store betydning

Som sagt i indledningen, så bruges betegnelserne i flæng. Man kan finde stouts på helt ned til 4 % alkohol, mens der findes portere på op imod 10 %. Derudover bliver der eksperimenteret og konstant skabt ny øl rundt omkring i de mange mikrobryggerier verden over, mange af disse udfordrer konstant de kendte normer.

Så en god tommelfinger er og bør være: "Hvis det smager godt så drik det", så kan navnet være underordnet.

Personlig levering
Gratis levering fra kr 400
Alle priser er inkl. pant

Kurven er tom

er nu lagt i kurven.
Shop videre Gå til kurven