Personlig levering Gratis levering fra kr 400 Alle priser er inkl. pant
Næste levering
  • Sjælland/Fyn24/8
  • Jylland23/8
Ring til Ølhandleren: Tlf. 29242433

Ølglas

Jeg plejer gerne at sige: "Alt øl fortjener et glas - godt øl har krav på det".

Hvilket glas passer til min øl?

For at kunne svare på dette skal vi have fat i ca lige dele, personlig smag, videnskab og (øl)snobberi. Først en oversigt over hvilke glas du kan købe her på siden, hvilket primært vil være ølglas til belgiske øl. Nedenfor fortæller jeg mere om forskellige glastyper og hvad man skal være opmærksom på.

Læs mere nedenfor

Vi har desværre ingen produkter der matcher dine kriterier

Hvorfor skal øl drikkes af glas?

Øl bør drikkes af et passende glas af flere grunde.

Som du måske er klar over så er en smagsoplevelse, et produkt af samspillet mellem flere sanser. De primære sanser er selvfølgelig smags- og lugtesansen. Men også synet påvirker oplevelsen og sammen med hørelsen vil de to sanser være med il at sætte stemningen og forventningerne når øllet åbnes og skænkes.

Lugtesansen hænger uløseligt sammen med smagssansen og drikker du en øl af fx flaske eller dåse vil en stor del af smagsoplevelsen gå tabt.

Unikke og flotte glas fra alle bryggerier

Hvis man udforsker belgisk øl en smule, vil man hurtigt indse, at der ikke er et bryggeri i Belgien med respekt for sig selv der ikke laver mindst et unikt glas med deres egen udsmykning. Dette glas præsenteres ofte som et glas der er udviklet særligt til øllene fra bryggeriet og vil fremhæve smagen og præsentationen af øllet bedst muligt.

Selvom ovenstående ikke er uden sandhed, så er den nok med en af dem med en del modifikationer. For det første giver det ikke rigtig mening at et enkelt glas skulle fremhæve det bedste i flere forskellige øl og øltyper. Dette kompenseres der så, i en hvis udstrækning for ved at nogle bryggerier tilbyder flere forskellige glas.

Jeg tror vi kommer tættere på sandheden ved at erkende, at det i høj grad er marketing der skal give os øl-elskere noget at samle på (jeg er selv særdeles skyldig heri). Og som nævnt i indledningen så er der da med en hvis stolthed og en anelse snobberi at jeg hive det korrekte glas frem fra skabet, hvis venner og bekendte er inviteret til at nyde en øl eller to.

Hvad er få forskellen på de forskellige ølglas?

Der er naturligvis mange forskellige ting der gør de enkelte glas unikke. Men grundlæggende er der tre egenskaber der er vigtige for hvordan glasset fungerer. Det drejer sig om hhv. glassets højde, drikkefladens bredde og åbningens udformning som jeg kort gennemgår nedenfor. Af andre egenskaber kan nævnes glassets tykkelse, der har betydning for dets evne til at holde på øllets temperatur. Mens mange ølglas har fod og stilk, mener jeg ikke det har meget at sige i forhold til smagsoplevelsen, mens det kan have sot betydning for et visuelle indtryk.

Glassets højde

Høje glastyper omfatter fx pilsner- og hvedeglas. Pilsnerglasset er typisk næsten cylinderformet og relativt smalt, mens hvedeglasset traditionelt bliver bredere i toppen for at kunne indeholde den store kraftige skumkrone der kendetegner mange hvedeøl. Høje glas betyder at øllet flyder i en højere fart fra glas til mund, således bliver øllet sendt længere tilbage i munden. På den måde vil smagsoplevelsen af større fokus på bitterstofferne i øllet. Denne glastype anbefales til særlig tørstslukkende og læskende øltyper.

Eksempler på lave glas er fx trappistpokalerne eller sniffers (cognacglas) med hhv. brede og smalle åbninger. Her løber øllet langsommere og fordeler sig i hele mundhulen. På den måde bliver smagsoplevelsen fyldigere og mere intens.

Drikkefladens bredde

Med dette menes størrelsen på øllets overflade når det er skænket i glasset. Denne overflade vil frigive aromastoffer der opfattes som øllets duft, en stor flad vil frigive mere aroma end en lille flade.

Da lugtesansen som bekendt er en meget stor del af den samlede smagsoplevelse, har aromafrigivelsen stor betydning. Derfor har aromastærke øl som IPA'er, kraftige mørke ales og stouts god gavn af den stor flade.

Omvendt vil øl hvor aromaen ikke er den primære faktor, eller man ønsker at nedsætte dens betydning, gøre sig godt i glas med mindre flade.

Åbningens form

Kort sagt kan siderne i toppen af glasset enten vinkle ud i en bred åbning, som ved trappistpokaler eller ind som i et cognacglas.

Den brede åbning, bidrager til at fordele øllet i hele munden, så alle smagsløgene bliver aktiveret, på den måde får man mulighed for at opfange alle øllets smagsnuancer, til gengæld bliver aromaen ikke så koncentreret. Dette kan anbefales til de stærke og meget fyldige quadrupler og stouter.

Vil man omvendt have det fulde indtryk fra duftstofferne, så bør man drikke af en sniffer (cognacglas). Her koncentreres aromaen voldsomt omkring glassets åbning. Sørg for at vælge et glas der er stort nok til at næsen også kommer ned i glasset når du drikker.

At svinge øllet

Dette er en teknik der benyttes af ølsmagere for at få det maximale smagsindtryk. For at undgå øl over det hele, er det lettest at svinge øllet i et glas hvor åbningen er lille, og hvor glassets sider peger ind. Mens glasset står på bordet, bevæges det i små cirkler, så øllet "svinges" rundt langs siderne på glasset, på den måde vil der frigives mere kulsyre og dermed også duftstoffer, umiddelbart efter føres glasset til næsen og det alle øllets herligheder kan nydes.

Personlig levering
Gratis levering fra kr 400
Alle priser er inkl. pant

Kurven er tom

er nu lagt i kurven.
Shop videre Gå til kurven