Alle priser er inkl. pantGratis levering fra kr 500Personlig leveringKlik her for at se næste leveringRing til Ølhandleren: Tlf. 29242433

IPA øl og andre humlebomber

Hvis du hører til dem der synes, at livet af og til godt må være en smule bittert, så er ipa-øllene i denne kategori lige noget for dig. Her har jeg på tværs af nationalitet og type, samlet de øl der har ekstra meget af humlens bitterhed. Her finder du både IPA, men også flere belgiske bud på kraftigt humlet øl.

Læs mere i bunden af siden

Vi har desværre ingen produkter der matcher dine kriterier

Humle er én af grundstenene i øl

Selvom der ikke nødvendigvis er humle i øl, vil det dog næsten altid være tilfældet. Enkelte bryggere har eksperimenteret med fx Porse eller andre bitre urter. Men der er ingen tvivl om at humle er det fortrukne "krydderi" i næsten al ølbrygning. Brugen af humle kan spores tilbage til før år 1000.

Humle er bitter og konserverende

I dagen industrielle ølproduktion tilsættes humle primært pga. smagen og bitterstofferne. Men i gammel tid var det i mindst lige så høj grad humlens konserverende virkning der var eftertragtet. I en tid hvor pasteurisering og sterile arbejdsforhold ikke var hverdag, benyttede man naturens egne konserveringsmidler.

India pale ale = IPA

Navnet IPA er en forkortelse for India pale ale, på dansk "indisk lys øl". Dette navn siges netop at komme pga humlens konserverende effekt. Da briterne tilbage i kolonitiden havde problemer med at deres øl ikke kunne holde sig på de lange sejlasder til Fjernøsten (Indien). De begyndte derfor at tilsætte større mængder humle, samt at brygge øllet en smule stærkere end normalt, for at opnå en bedre holsbarhed.

IPA er ikke bare IPA...

...Men nærmere en bred betegnelse for øl der er stærkere og mere humlet end normalt. Og i sidste ende siger det heller ikke så meget. Det passede måske tidligere, men i dag kan du uden problemer fine amerikanse Pale Ales (ikke India), der er mere humlet, end IPA'er brygget af de store bryggerigiganter der jo ikke just er kendt for at søge grænser når det kommer til øllets smag. Et par nævneværdige underklasser, der til tider kombineres på kryds og tværs, er:

Black IPA

Selvom navnet i sig selv er selvmodsigende da Black og Pale kan have svært ved at betegne det samme øl. Ikke desto mindre er betegnelsen anerkendt som en ofte stærk meget mørk og meget humlet ale.

En sort IPA er ofte meget smagfuld på flere parametre, da den kombinere egenskaber fra både stouten og den klassiske india pale ale. Her vil der som regel være en kraftig humlearoma, med et hint af den ristede malt der har givet farve til øllet. Smagen vil være fyldig af de ristede malte uden af være fed som en tung stout kan være det. Smagsindtrykket afsluttes af dobbelt bitterhed fra både humle og ristet (eller brændt) malt.

En øl der passer sig særdeles godt til kraftig og stærkt krydret mad.

Imperial IPA

"Imperial" er en betegnelse der ofte bruges som et prefix til forskellige typer, for at understrege at de har stærkere karakteristika end originalen. Den kaldes under tiden også for Double eller Extra IPA.

Fælles for disse er at man kan forvente mere humle, mere bitterhed og en højere alkoholprocent. Personligt tror jeg ikke jeg har set en Imperial IPA under 7 % ABV.

Belgisk IPA

Muligvis ikke en klassisk type, men nærmere en i udvikling. Idet markedet har efterspurgt belgisk øl mere humle, end det er sædvane for de belgiske øl.

IPA'er fra Belgien, vil ofte have karakter af en tør og humlet udgave af den klassiske Tripel, det har oprindelse i trappistklostrene. De vil ofte have en mere ren bitterhed og være en anelse til den tørre side. Samtidig vil de som næsten al belgisk øl have en særlig gærsmag.

De belgiske udgaver kaldes også for Tipel Hop, eller Trippel IPA

Alle priser er inkl. pant
Gratis levering fra kr 500
Personlig levering
Ølhandleren bruger coockies, læs mere under vilkår

Kurven er tom

-->
er nu lagt i kurven.
Shop videreGå til kurven