Alle priser er inkl. pantGratis levering fra kr 500Personlig leveringKlik her for at se næste leveringRing til Ølhandleren: Tlf. 29242433

Hvidtøl - nisseøl

Hvidtøl er uden tvivl noget vi nu til dags forbinder med juletiden, nisser og risengrød. Derfor kaldes hvidtøl også ofte for nisseøl eller juleøl, men da juleøl har fået en helt anden betyding der ofte henviser til øl af en væsentlig højere alkoholstyrke en den klassiske hvidtøl, vil vi adskille de og her på siden.

Her finder du Ølhandlerens udvalg af hvidtøl, hvis du interesseret i de stærke juleøl, så klik her

Læs mere om hvidtøl længere nede.

Hvad er hvidtøl?

Hvidtøl har sine rødder i det danske bondesamfund. I mange år var det stort set det eneste øl der blev brygget i Danmark. Det vi i dag kender som (mørkt) hvidtøl, deler stort set kun navnet med den gamle ølsort.

Navnet hvidtøl stammer fra den malt man brugte "i gamle dage", den var luft- og vindtørret derfor forblev malten lys, heraf navnet hvidmalt. Denne tørringsmetode var lettere at styre i datidens lavteknologiske bondesamfund.

Traditionelt blev hvidtøl brygget ved overgærring, dvs at der var tale om en ale, der ofte udvikler en sødere og mere aromatisk øl. Nu til dags brygges de fleste hvidtøl ved undergærring.

Nutidens mørke hvidtøl

Nu til dags anvendes der i højere grad mørkristede malttyper, som fx karamel-, müncher- og chokolademalt, i hvidtøl, dette giver en sødere og fyldigere smag samt selvfølgelig en mørkere farve. Alkoholprocenten holdes typisk under 2,5 %, dette opnås ved at tilsætte en såkaldt gærstopper, som får gærringsprocessen og dermed alkoholudviklingen til at gå i stå. Da gærringen stoppes vil der stadig være en del restsukker fra malten tilbage, hvilket giver den kendte søde smag, der gerne har noter af rosiner, dadler og brun farin.

Pga den relativt svarge alkoholstyrke i hvidtøl er det i højere grad end med andet stærke øl, socialt acceptebelt at servere for enten større børn og gravide og ammende kvinder. Det er nok derfor hvidtøl især nydes i julen til risengrøden og laves til både øllebrød og ølkage.

Alle priser er inkl. pant
Gratis levering fra kr 500
Personlig levering
Ølhandleren bruger coockies, læs mere under vilkår

Kurven er tom

-->
er nu lagt i kurven.
Shop videreGå til kurven