Alle priser er inkl. pantGratis levering fra kr 500Personlig leveringKlik her for at se næste leveringRing til Ølhandleren: Tlf. 29242433

Grimbergen øl

Grimbergen har været brygget siden 1128, hvor klosteret af samme navn begyndte deres ølproduktion, der har haft stor betydning for den stolte belgiske øltradition. I dag brygges der Grimbergen-øl af både det belgiske bryghus Alken-Maes, som vi for handler her hos Ølhandleren, ligesom Carlsberg Group brygger en serie Grimbergen øl på et fransk bryghus, som de markedsfører internationalt.

På trods af Grimbergens lange og meget stolte tradition for ølbrygning, er der i dag nærmere tale om et brand, som deles mellem de to store kommercielle spillere på markedet, Heineken og Carlsberg. Således er der ikke brygget øl på klosteret i over 200 år. Men opskrifterne er de samme – blot opdateret til vore dages bryggeteknik.

Herhjemme kan du nogle gange finde Grimbergen i dagligvarebutikkerne. De stammer fra Carlsberg’s franske bryggeri, der producerer en mere moderniseret udgave af de oprindelige Grimbergen øl.

De Grimbergen vi sælger her hos Ølhandleren, er imidlertid fra det Heineken-ejede Alken-Maes bryggeri i Belgien. Det var det første bryggeri, der begyndte at kommercialisere Grimbergen helt tilbage i 1958.

Historien om Grimbergen

Tilbage i 1100-tallet blev munkene på klosteret i Grimbergen hurtigt kendt for deres gæstfrihed og deres hjemmebryggede øl. Opskrifterne forblev stort set uændrede ned gennem middelalderen, selv om klosteret flere gang brændte ned til grunden. 

Første gang var i 1142, hvor klostret kom i klemme under en lokal strid om magten over området. Under kampene blev klosteret på det nærmeste jævnet med jorden. Det blev dog genopbygget igen og brygningen fortsatte.

Anden gang var i 1566, hvor klosteret brændte ned i forbindelse med nogle religiøse stridigheder. Først i 1585 – næsten 20 år senere – vendte munkene tilbage og genoptog brygningen. Men det var først i 1629, at klosteret officielt genopstod. I den forbindelse indførte klosteret Fugl Fønix som deres logo, der kan ses på Grimbergen-etiketterne den dag i dag.

Herefter fortsatte brygningen så igen indtil 1798, hvor klosteret endnu en gang blev jævnet med jorden i forbindelse med den franske revolution. Selv om klosteret blev genopført og genindviet i 1845, betød det desværre ikke, at den stolte bryggetradition blev videreført. Så herefter købte munkene øl fra de lokale bryghuse, der dog alle var blevet kraftigt inspireret af de gamle Grimbergen-opskifter.

Grimbergen kommercialiseres

Lidt over 100 år senere i 1958 kontakter det lokale Maes-bryggeri så munkene på klosteret, for at høre dem, om de måtte markedsføre en mørk øl under navnet Grimbergen. Øllen havde bryggeriet selv udviklet efter de samme belgiske bryggetraditioner, som de oprindelige Grimbergen øl var brygget efter. Da øllen hurtigt blev populær, fulgte der flere andre Grimbergen-øl efter.

I 2008 blev Alken-Maes bryggerierne overtaget af Heineken International og i den forbindelse overgik Grimbergen-mærket til Carlsberg Group med en særlig klausul om, at Heineken fortsat kunne bruge mærket i Belgien. Samtidig begyndte Carlsberg Group at brygge Grimbergen øl efter en lidt mere opdateret version af opskrifterne på et bryggeri i Frankrig.

Det er de belgiske Alken-Maes udgaver af Grimbergen, vi sælger her hos Ølhandleren.dk. De er efter vores mening tættere på den oprindelige Grimbergen-øl og den oplevelse vil vi da ikke snyde vores kunder for.

Prøv selv en af de mange spændende Grimbergen-øl her på siden – og vogt Dem for efterligninger!

Alle priser er inkl. pant
Gratis levering fra kr 500
Personlig levering
Ølhandleren bruger coockies, læs mere under vilkår

Kurven er tom

-->
er nu lagt i kurven.
Shop videreGå til kurven